Gå til hovedindhold

Giv dyrevelfærd og bæredygtighed en chance



DEBAT - I en ny udtalelse fra Det Dyreetiske Råd rettes der en hård kritik mod dyrevelfærden i de konventionelle svinestalde i Danmark. Som rådets formand Bengt Holst udtrykker det, så har ”diskussionen om dyrevelfærd i svineproduktionen […] stået på i årtier uden at føre til den forventede forbedring for dyrene”.

Af Paw Hedegaard Amdisen, byråds- og folketingskandidat for SF

Trange båse, fiksering, fortsat brug af halekupering på trods af forbud mod rutinemæssig halekupering er nogle af de forhold, DR fremhæver i en artikel om emnet.

Der tales meget om fødevarepriser for tiden. Men når flæskestegen af og til kan købes til helt ned til 10 kr. halvkiloet - nogle gange billigere - så har det en årsag. ”Produktionen” i det konventionelle, industrielle landbrug er nemlig optimeret maksimalt, men dyrevelfærden er til gengæld til at overskue. Og her, har vi som forbrugere også et kæmpe ansvar.

Men der findes alternativer. I vores eget lokalområde finder vi f.eks. Troldgaarden, som holder grise på friland og sætter dyrevelfærden øverst på dagsordenen. Og så er gården i øvrigt drevet økologisk.

Her er priserne lidt højere, for kødet koster faktisk det, som det koster at forene høj kvalitet med dyrevelfærd.

Spiser man varieret og skærer ned på mængderne af kød, hvilket i øvrigt også er godt for klimaet, så koster det dog ikke meget mere end supermarkedets konventionelle udbud at spise kød fra dyr som har haft et langt og godt liv.

Det burde vi som samfund og lokalsamfund bakke langt mere systematisk op om. I det hele taget bør vi støtte op om lokale og bæredygtige landbrug, som ofte tager et lokalt ansvar, men fordi de er små og familiedrevne bedrifter, har det svært i konkurrencen mod store industrielle bedrifter.

Hvordan vi gør det bør både lokal- og landspolitisk være et emne, vi i fremtiden skal give meget mere opmærksomhed.

Reklamer

Læs ugens avis

 

Reklamer